Nieuwe podcast Marian Husken: ‘zware meiden’

Wie denkt dat de wereld van de georganiseerde misdaad louter uit mannen bestaat, zit ernaast. Dat bewijst misdaadjournalist Marian Husken in haar nieuwe podcast ‘zware meiden’. Sinds mensenheugenis puilen gevangenissen  uit van vrouwen en anno 2020 spelen veel vrouwen juist een hoofdrol in de criminele ‘top’. 

Grande dame

Marian Husken, die door haar collega’s de grande dame van de misdaadjournalistiek wordt genoemd, behandelt criminaliteit onder vrouwen van nul tot nu. De misdaadjournalist is onder andere bekend van haar boek ‘Dokter XTC’ over drugshandelaar Danny L. Met Harry Lensink werkte ze samen aan De Jacht Op Crimineel Geld, over slimme speurders, fout vastgoed, gehaaide fiscalisten en besmette erfenissen. Andere boeken van haar hand waren De Snelkookpanmoord, De Miljoenenroof en Deals & Dodenlijstjes. 

Zware meiden

Zoals men bij het begrip misdaadjournalist meestal denkt aan mannen als Peter R. de Vries en John van den Heuvel en bijna vergeet dat ook vrouwen deze tak van sport bedrijven, is de wereld der misdaad eveneens gespeend van vrouwen: Judy Moran, Melissa Calderon, Rosetta Cutolo, er gaat een hele wereld open in de podcast ‘zware meiden’. De podcast is te vinden op de site van NPO Radio 1.  

Hou de Lidl in de gaten voor de Italiaanse Week!

Supermarkt aanbiedingen, we zoeken er veel op op Google, maar welke keten biedt nou eigenlijk de beste? Lidl komt vaak als één van de beste uit de bus, en is bovendien de uitvinder van een populair fenomeen: de Italiaanse Week. 

Echte Italiaanse producten

Wordt je nog wel eens in de mailing genomen als je op zoek bent naar echte Italiaanse producten, bij de Lidl zorgen ze ervoor dat ze hun zaakjes op orde hebben. Je kunt ervan op aan dat, wanneer de supermarkt aanbiedingen aankondigt voor de Italiaanse week, de spullen echt uit het mooie land afkomstig zijn. Niet voor niets is in Italië de Lidl ook een populaire supermarktketen. Italianen shoppen er veelvuldig. 

Wijnen, wijnen, wijnen!

Online bestellen van wijnen kan helaas niet meer bij Lidl, en dat is een gemiste kans omdat de wijnen van Lidl van prima kwaliteit zijn. Supermarkt aanbiedingen willen nog wel eens misleidend zijn, maar hou nieuwsbrief en/of folders van Lidl in de gaten als ze weer eens een Italiaanse week aankondigen. Niet alleen voor wijn, maar ook voor prachtige kazen, toetjes, vleessoorten, snoep, likeuren en natuurlijk pasta’s en olie – allemaal van Italiaanse makelij. 

De beste albums voor op de zonnebank

Terwijl je op de zonnebank ligt, wil je natuurlijk niet al te veel drukte aan je hoofd. Een muziekje is al genoeg om heerlijk weg te dromen. Wat draai je op de zonnebank? Drie albumtips.

Massive Attack – Mezzanine

De befaamde groep uit Engeland knalde de album top 100 in met deze relaxte, melancholische sound: triphop. Het nummer Teardrop werd een hit, met de bekende videoclip waarin alleen een embryo te zien is. Diepe bassen, hypnotiserende beats. Een meesterwerk en ideaal op de zonnebank.

Eddie Vedder – Into the wild

Eddie Vedder van Pearl Jam maakte de soundtrack voor de film Into the wild. Slechts gewapend met gitaar, ukelele en wat slagwerk zong en speelde hij dit huzarenstukje bij elkaar. Een uitermate mooie en vooral rustgevende plaat voor op de zonnebank. 

Florence & The Machine – unplugged

Een stem uit duizenden en melodieën die je niet altijd verwacht. Live is Florence & The Machine een happening. Haar unplugged album vormt een uitgeklede versie van de sterke nummers, die inspireren, rust geven en je laten wegdromen. Ook zou je op de zonnebank kunnen kiezen voor lome reggae, klassieke muziek of iets anders. Belangrijkste is dat je uitrust.  

Heb je als gezin echt twee auto’s nodig?

De woonwijken puilen uit met blik, omdat elk gezin tegenwoordig twee auto’s lijkt nodig te hebben. In het kader van de duurzaamheid slaat dit, buiten de luxe-factor, natuurlijk nergens op. Zou je niet één karretje wegdoen en waar nodig gebruik maken van zoiets als greenwheels?

Thuiswerken en doorlopende autokosten

In een tijd waarin thuiswerken – zij het met een duwtje in de rug door de coronacrisis – aan een opmars bezig is, staan er bij veel van die gezinnen één of twee auto’s stil. Daar is het milieu natuurlijk blij mee, maar de kosten lopen gewoon door. Net als de maandlasten voor oa. je hypotheek. En anno 2020 moeten we een beetje moeite doen voor een beter wereld. Fietsen is gezond. Daarnaast is er altijd nog zoiets als greenwheels

Een auto wanneer jou dat uitkomt

Boodschappen kunnen bezorgd worden of met de fiets gehaald. Net als de kinderen; met hen fiets je gezellig samen naar school en naar de voetbalvereniging. Heb je toch een extra auto nodig? Via de website of app van greenwheels zie je hoe makkelijk je even een auto regelt als je die echt nodig hebt. Greenwheels is precies zo’n initiatief waarvoor de huidige communicatietechnologie bedoeld zou moeten zijn.  

Heb je als gezin echt twee auto’s nodig?

Thuiswerken in het juiste ritme

Nu we meer thuiswerken, is het voor menigeen moeilijk een passend ritme te vinden. Allereerst word je overweldigd door de vrijheid, de afleiding en het feit dat je veel productiever bent. Maar voor je het weet zit je te lang achter elkaar door te knallen om de rest van de dag vrij te zijn.

Smeer je dag wat meer uit!

Ontbijt op je gemak met de krant, het kan en mag. En ga voor de lunch lekker eten in de buurt met vrienden of collega’s. Anders zie je elkaar nooit. Nooit doen om zogenaamd tijd te besparen: maaltijden overslaan. Ook niet: doorwerken terwijl je eet. In sommige landen word je voor minder ontoerekeningsvatbaar verklaard. Bovendien heb je nu geen reistijd. Waarom zou je je nog haasten?

Pastaatje met een wijntje

Sterker nog, lekker eten in de buurt is dagelijks vaste prik voor kantoorklerken in Zuid-Europa. Het kost daar niet zo veel als bij ons, dat is waar. Door geen hoge eisen te stellen op andere vlakken, hebben ze altijd wel een tientje om ergens een pastaatje met een glas wijn te nuttigen. Zo zijn ze anderhalf uur uit de drukte en hebben ze nieuwe energie

Thuiswerken in het juiste ritme

Koningin Elizabeth roept Britten op inheemse bomen te planten

In februari 2022 zit Queen Elizabeth zeventig jaar op de Britse troon. Om dit te vieren is de campagne ‘The Queen’s Green Canopy’ gestart. Britten die van tuinieren houden, worden opgeroepen om meer inheemse bomen en struiken te planten. In mei 2021 gaat het initiatief officieel van start en worden onder andere scholen, bedrijven en steden benaderd om mee te doen.

De hortensia is een vreemde gast

Een in Nederland enorm populaire struik, de hortensia, is met de beste wil van de wereld geen inheemse soort te noemen. De hortensia komt oorspronkelijk uit Azië en Zuid-Amerika. In de 16e eeuw werd de hortensia in Europa bekend en ondertussen is deze kleurrijke plant verkrijgbaar in meer dan honderd varianten.

’Planten van hier’

Stichting NL Bloeit! zet zich in voor het behoud van inheemse, Nederlandse plantensoorten. Onder de noemer ‘Planten van hier’ startte de stichting met een ecologische kwekerij en er kwam een boek uit met deze titel. Kies vaker voor autochtone planten als jij ook jouw tuin wilt verduurzamen. En mocht je geen groene vingers hebben, dan kun je bij NL Bloeit! terecht voor ontwerp, advies en aanleg van je inheemse tuin.

De hortensia is een vreemde gast

Koolhydraatarme recepten: geen hogere wiskunde

Voor het vinden van koolhydraatarme recepten heb je aan een paar keer klikken op websites genoeg: het aanbod is groot. En het bereiden is helemaal niet moeilijk, het gaat er gewoon om dat je een beetje creatief omgaat met de producten die geen of niet te veel koolhydraten bevatten. 

Eieren en groenten combineren in Italiaanse maaltijden

Zo kun je eieren en groenten prima combineren tot mooie maaltijden. De Italiaanse klassieker Parmigiana di Melanzane bijvoorbeeld, een soort lasagne van laagjes gegrilde aubergine, tomatensaus en kazen. Of de frittata, een soort omelet met groenten, maar dan veel lekkerder. Ook zijn er op diverse kook blogs manieren gevonden om de pasta of pizzadeeg te vervangen door groenten. Zo is de bloemkoolpizza een ware culthit aan het worden en kun je de courgettespaghetti intussen ook in de koelvakken van AH vinden. 

Rapper Donnie aan de kook: vegan recepten

Voor koolhydraatarme recepten die ook nog vegan zijn, zou je rapper Donnies kookprogramma op de NPO eens moeten checken: Donnie aan de Kook. Hij bereidt zonder dierlijke producten de favoriete recepten van bekende en minder bekende Nederlanders. Zo is Frans Bauer bijzonder enthousiast over Donnies vegan foe yong hai – zonder eieren dus!

Koolhydraatarme recepten: geen hogere wiskunde

Media Inside met Groenteman en Van Roosmalen

De NPO heeft op 3 januari met Media Inside met Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman een nieuw programma gelanceerd. Samen met gasten Jan-Jaap van der Wal en Emma Wortelboer werd een blik geworden op hetgeen de pers en media bezighoudt. 

Recept voor hilarisch programma

Van Roosmalen en Groenteman vielen op tijdens De Slimste Mens. In de pers en op social media gingen  hun gortdoge observaties erin als koek. Dat de twee nu samen een talkshow gingen bestieren, was op papier een recept voor een hilarisch programma. 

Podcast op tv

Hun mening over de digitale vuurwerkshow tijdens Oud & Nieuw was makkelijk scoren, met het afkraken van Wie Is De Mol sloegen ze de plank mis. Marcel van Roosmalen wordt geroemd als tv-talent, maar is beter op zijn plaats zoals Beauregard van de Muppetshow, iemand die onverwacht opduikt en waar je dan keihard om moet lachen, maar niet als anchor man die constant aan het woord is. Groenteman bleef een beetje op de vlakte, Van der Wal kwam er amper  tussen. Wortelboer voegde niks toe. Het is afwachten wat de komende afleveringen brengen, want het concept is leuk: een soort podcast op tv. 

Media Inside met Groenteman en Van Roosmalen

Een telefoonnummer zoeken, is het makkelijker of moeilijker geworden?

Nu bijna niemand meer een vast telefoonnummer heeft en iedereen mobiel te bereiken is, vindt communicatie makkelijker plaats, zou je zeggen. Al kun je een mobiel nummer niet zo makkelijk vinden als voorheen iemands huisnummer. Hoe deden we dat vroeger, en is het makkelijker of juist moeilijker geworden om contact te leggen?

Social media

Want niet iedereen heeft facebook of andere social media via welke je een berichtje kunt sturen. Emailadressen staan ook niet allemaal online. Ooit had je het telefoonboek, dit werd jaarlijks in een nieuwe versie in je brievenbus gepropt. Hierin kon je elk vast telefoonnummer zoeken. Naast een enkel mobiel nummer stond deze gids vol met huisnummers. Je moest mazzel hebben diegene thuis te treffen. 

Bedrijven

Buiten het internet kun je nog steeds een informatienummer opbellen om een telefoonnummer te vinden, maar zelden hebben deze de beschikking tot mobiele nummers, ook wellicht in verband met de privacywet. En bedrijven kun je doorgaans makkelijk vinden – al dan niet via internet – maar de allergrootste weten de telefoonnummers heel goed te verbergen op hun website. Of met iemand in contact komen makkelijker of moeilijker is geworden, is daarom moeilijk te zeggen. 

Een telefoonnummer zoeken, is het makkelijker of moeilijker geworden?